Hepatit B ile Yaşam

1649674497.png

Konu: Gebelikte Hepatit B

Açıklama:

Halk arasında karaciğer iltihabı olarak bilinen hepatit B’ye dair en çok merak edilen şeylerden biri de gebelikte anneye veya bebeğe zarar verip vermediğidir...  Hiçbir şikayetiniz olmasa bile gebelik planladığınız bir dönemde yaptıracağınız bir test ile taşıyıcılık durumunuzu öğrenmeniz ve bebeğinizi bu hastalıktan korumanız mümkündür.

Hepatit B virüsü, gebelikte anneyle birlikte bebeği de etkiler. Yani anne sadece hepatit riskleriyle karşı karşıya kalmaz, aynı zamanda virüsleri bebeğine de geçirebilir. Üstelik birçok hamile kadın, enfeksiyon bazen hiçbir belirti veya semptoma neden olmadığı için enfekte olduklarını bile bilmeyebilir. Plesenta virüsün geçişi için engel teşkil eder ve hamilelik sırasında bebeğe bulaşması çok nadir görülür.  Asıl problem doğum sırasında anne kanına maruz kalan bebeğe bulaş riskidir. (1)

Anneler ve anne adayları için doğum öncesi testlerin yapılması, hamilelik sırasında kişilerin takibi, gerekli durumlarda tedavi uygulanması kritik önem taşır. Bu nedenle gebe kalmayı planlıyorsanız öncesinde ya da ideal olarak ilk üç aylık dönemde doktorunuzun sizi hepatit B için test ettiğinden emin olun. (2)

Testim Pozitif Çıktıysa?

Gebelikte kronik hepatit B siroza ilerleme riskini artırır. Aynı zamanda bu durum, bebeğinizin de sağlığını etkiler. Bu nedenle vakit kaybetmeden hekiminizi ziyaret etmeniz kritik önem taşır.

Hekiminiz en uygun tedavi için size bazı testler uygulayacaktır. Araştırmalar, hamile kadınlara hepatit B aşısı uygulandığında gelişmekte olan fetüsün herhangi bir yan etki riski taşımadığını göstermektedir. Bu nedenle hamilelik sırasında HBV enfeksiyonu riski altında olduğu belirlenen gebeler mutlaka aşılanmalıdır. Hepatit B aşısı canlı virüs içermediğinden, hamilelik ya da emzirme aşılama için bir risk oluşturmaz. (1,3)

Bebeğimin Tedavisi Nasıl Olacak?

Hepatit B ile enfekte annelerin tüm bebeklerine, annenin gebelik döneminde aldığı tedavilerden bağımsız olarak doğumdan sonraki 12-24 saat içinde hepatit B immünoglobulin ve hepatit B aşısı yapılmalıdır. Bu yöntem, yenidoğanlarda virüse maruz kalma riskini %90'dan %5 ila %10'a indirmiştir. (3)

Aşı serisi tamamlandıktan sonra bebeğiniz hepatit B virüsü enfeksiyonu için test edilecektir. Aşı sonucunda oluşan antikorların seviyesini ölçmek için de bir test yapılır. Test sonuçları bebeğe hepatit B virüsü bulaşmadığını ancak virüse karşı yeterli antikor üretmediğini gösteriyorsa ikinci bir aşı serisi verilebilir. (1)

Kendinizle veya yakınlarınızla ilgili şüpheniz varsa mutlaka test yaptırın. En doğru tedaviyi almak için hekiminize güvenin ve düzenli sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin, çünkü hepatit B'nin tedavisi #HepVar
 

Kaynaklar:

  1. https://www.cdc.gov/hepatitis/hbv/hbvfaq.htm#overview
  2.  https://www.hepb.org/treatment-and-management/pregnancy-and-hbv/
  3.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556026/

TR-COR-0031


DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

1650005937.png

Konu: İş Hayatında Hepatit B

Açıklama:

Hepatit B virüsü dünyada sıkça rastlanan bir virüs olmakla beraber, bulaşıcılığı yüzünden de insanlarda endişe yaratır. Gerek iş hayatı, gerek sosyal yaşamda hepatit B hastaları çeşitli zorluklarla karşılaşabiliyorlar. Bu zorlukların başlıca sebepleri ise insanların hepatit B hakkında sahip olduğu yanlış ve eksik bilgilerdir. Peki, insanlar neredeyse ayrımcılığa varan bu tutumu sergilerken hepatit B hastalarını ne kadar etkilediğimizin farkında mıyız?

Hepatit B virüsü gündelik bir temas ile bulaşabilecek bir virüs değildir. Virüs, enfekte bir kişiden, enfekte olmayan birinin vücuduna giren kan, meni veya diğer vücut sıvıları ile yayılır. Bu bulaşma; cinsel temas, iğneleri, şırıngaları veya diğer ilaç enjeksiyon ekipmanlarını paylaşma veya doğumda anneden bebeğe şeklinde gerçekleşebilir. (1) Zaten, hepatit B gündelik yaşamdaki olağan temaslarla bulaşsaydı, toplumda hepatit B hastası olmayan kimse kalmazdı.

Ancak her meslek grubu için aynı durum geçerli değildir. Bazı meslek grupları virüsün bulaşmasına sebebiyet verebilecek bir çalışma ortamına ve şekline sahiplerdir. Aşağıdaki meslek grupları hepatit B dışında birçok hastalık ve virüsü yayma riskine sahiptir. Ve bu meslek grubundaki kişilerin aşılanmış olması, şüphe durumunda test olmaları kritik öneme sahiptir. (1)

- Sağlık çalışanları ve öğrencileri

- Tıbbi atık işçileri ya da hastane temizlik işçileri

- Polis, jandarma, cezaevi infaz koruma memuru ve özel güvenlik görevlisi gibi güvenlik çalışanları

- Berberler-kuaförler

- Manikürcüler-pedikürcüler

- Dövmeciler, piercing yapanlar

- Kazalarda ve afetlerde ilkyardım uygulayan görevliler

- Bakım ve huzurevlerinde çalışanlar

- Çocuk bakım merkezlerinde ya da gelişimsel engelli kişilerle ilgili tesislerde çalışanlar.

Özetlemek gerekirse, bazı meslek gruplarında çalışan kişiler HBV için yüksek risklidir ancak tedbiri elden bırakmamak her zaman önemlidir ve bu gruplarda da bulaşı engellemek mümkündür. Hepatit B virüsü insanların çalışmalarına engel değildir ve gerekli tebdirler alındıktan sonra çalışma arkadaşları için bir tehlike oluşturmaz.

Kaynak:

  1. https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/Bulasici-hastaliklar-db/duyurular/Turkiye_Viral_Hepatit_Onleme_ve_Kontrol_Programi/Turkiye_Viral_Hepatit_Onleme_ve_Kontrol_Programi_TR.pdf

TR-COR-0031


DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

1650006225.png

Konu: COVID-19 ve Hepatit B

Açıklama:

Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün başlangıcından bu yana birçok ülke salgının yayılmasını önlemek amacıyla tedbirler uyguladı ve uygulamaya devam ediyor. Bu süreç boyunca birçok kişinin en çok merak ettiği konulardan biri de, hastanelere gitmenin güvenli olup olmadığı oldu. Özellikle kronik hepatit B gibi tedavi sürecinin hayati önem taşıdığı kronik hastalıklarda ertelemeden hekim ziyaretlerine devam etmek gerekiyor.

Araştırmalara göre kronik viral hepatit hastaları, taşıyıcılar veya hepatit B için antiviral ilaç tedavisi alan ve karaciğer testleri normal olan kronik hepatit B hastalarının COVID-19 hastalığı açısından artmış risk grubunda olduğunu gösterir bir kanıt bulunmuyor. (1)  Aynı zamanda karaciğer sirozu veya karaciğer hastalığınız varsa, COVID-19'a yakalanma riskinizin daha yüksek olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. COVID-19'unuz varsa karaciğer sirozu olması ciddi hastalık riskini artırabilir, ancak şu anda kanıtlar sınırlıdır. Karaciğer hastalığınızın bir sonucu olarak karaciğer enzimleriniz veya anormal karaciğer fonksiyon testiniz (LFT) varsa, COVID-19'unuz varsa ciddi hastalık riski altında olabilirsiniz. Bu nedenlerle Sağlık Bakanlığı’nın ve hekiminizin önerilerine uyarak, kendinizi COVID-19’dan korumak için gerekli tüm önemleri almak en iyisidir. Sirozu olan herkes düzenli olarak karaciğer uzmanına görünmelidir. Sağlığınız için en iyisinin ne olduğu konusunda uzmanınızı arayın ve konuşun. (2)

Bu süreçte herkes gibi maske, mesafe ve hijyen önlemlerinizi alarak hekim ziyaretlerinizi gerçekleştirmeniz, tedavinizin ilerleyişi açısından çok önemli.

Tedavinizi ancak doktorunuz veya uzmanınız tarafından söylendiği takdirde durdurabilirsiniz. Aynı şekilde tedavide reçete edilmiş bir ilacınız varsa, belirtildiği şekilde almanız da hayati önem taşır. Aksi takdirde virüs dirençli hale gelebilir ve kontrol altında tutulması daha zor olabilir. (2)

Hastalığın kontrol altında tutulması için düzenli hekim ziyaretlerini ihmal etmeyin. Kronik hepatit B virüsü için alman gereken tedbirler #HepVar

Kaynaklar:

  1. Çakaloğlu, Y. (2020). Türk Karaciğer Vakfı. Erişim adresi: http://www.tkcv.org/index.php?option=com_content&view=article&id=131:covid19-karaciger-ozet&catid=2&Itemid=101
  2. https://www.hep.org.au/hep-b/covid-19-and-hep-b-faq/#a1

TR-COR-0031


DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

1666078869.png

Konu: Akut Hepatit B Nedir? Kronik Hepatit B ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

Açıklama:

Hepatit B enfeksiyonu virüse maruz kaldıktan sonraki ilk 6 ayda "akut" olarak düşünülür. Bu süre, hepatit B enfeksiyonundan iyileşmek için geçen ortalama süredir. 6 aydan sonra halen hepatit B virüsü için testiniz pozitifse ömür boyu sürebilecek "kronik" hepatit B enfeksiyonu olduğu düşünülür. 1

Akut hepatit B virüsü için spesifik bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Uygulanan tedavi destekleyicidir. Genellikle hekimler, hastanın dinlenmesini ve yeterli derecede sıvı ve gıda alımını tavsiye etmektedir. Aynı zamanda akut hepatit B rahatsızlığı geçiren hastaların büyük bir kısmı iyileşmekte ve bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmaktadır. Kronik hepatit B virüsünün tedavisinde ise amaç siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine ilerlemenin önlenmesidir. 2

Eğer kronik hepatit B enfeksiyonunuz varsa, doktor hepatit B virüsünün vücudunuzda ne kadar aktif olduğunu ve karaciğerinizin sağlığını izlemek için kan testleri ve karaciğer ultrasonu isteyecek ve hepatit B durumunuzu izlemek ve tedaviden fayda görüp görmeyeceğinizi belirlemek için sizi düzenli olarak görmek isteyecektir. Bu şekilde hastalık kontrol altına alınabilmekte ancak vücuttan tam anlamıyla atılamayabilmektedir. Bu nedenle kronik hepatit B hastalarının, hastalık gelişimi ve tedavi seçenekleri açısından düzenli olarak takip edilmesi gereklidir. 1

Kaynaklar:

1- https://www.hepb.org/languages/turkish/living-with-hepatitis-b/

2- https://www.sagligim.gov.tr/hepatit/hepatit-b.html


 


DEVAMI İÇİN TIKLAYIN