Hepatit B ile Yaşam

1650005628.png

Konu: Hepatit B Taşıyıcısı Olmak

Açıklama:

Hepatit B taşıyıcısı olmak çoğu zaman tedavi ya da kontrol gerektirmeyen bir konu gibi algılanmaktadır. Oysa ki durum çok farklı…

Hepatit B taşıyıcıları, kendilerini hasta hissetmeseler bile kanlarında hepatit B virüsü taşıyan kişilerdir. En az 6 ay arayla en az 2 kez HBsAg pozitif olan kişi belirtileri olmasa bile taşıyıcı olarak anılır ve bu da hastalığı başka birine bulaştırabileceği anlamına gelir. (1) Dünyada HBV taşıyıcısı olan 250 milyondan fazla insan var ve farkında olmadan virüsü başkalarına bulaştırabiliyorlar. Bu konuda en riskli olanlar ise hepatit B ile enfekte annelerin çocukları oluyor. Çünkü doğum sırasında enfekte olan 10 bebekten yaklaşık 9'u HBV taşıyıcısı oluyor. (2)

Taşıyıcı olma durumunda hastalık sessiz bir şekilde seyredebildiği gibi bazen şiddetini artırarak kronik hepatit B’ye dönüşebilir. İşte tam da bu yüzden hastanın düzenli takip ve kontrolü çok önemlidir. Hepatit B taşıyıcılığı olan hastalar, tıpkı akut ya da kronik hastalar gibi yakından takip edilmeli ve hastalığın ilerleyişi gözlemlenmelidir.

Hepatit B taşıyıcısıysanız sevdiklerinizin ve yakınlarınızı virüsten korumak için aşağıdaki önlemlere dikkat edin. (4)

Güvenli Birliktelik Önemli: Cinsel olarak aktifseniz, partnerinize HBV'niz olduğunu söyleyin ve ona bulaştırma riski hakkında konuşun. Her birliktelikte yeni bir lateks prezervatif kullanın, ancak prezervatiflerin riski azalttığını ancak ortadan kaldırmadığını unutmayın.

Testi Atlamayın: Cinsel partnerinize test yaptırmasını söyleyin. Partnerinizin de başkalarına bulaştırmaması için HBV durumunu bilmesi gerekir.

Size Özel Olsun: Enfekte kan izleri taşıyabilecek tıraş bıçaklarını veya diş fırçalarını paylaşmayın. Vücut sıvılarınızı içerebilecek havlu gibi eşyalar sadece size özel olsun.

Soyutlanmayın: Arkadaşlarınız ve ailenizle bağlantıda kalın. Gündelik temas yoluyla hepatit B'yi yayamazsınız, bu nedenle size destek olabilecek kişilerden kendinizi soyutlamayın.

Hepatit B taşıyıcısıysanız veya hepatit B ile enfekte iseniz, virüsün ve hastalık yoğunluğunun düzenli takip edilmesi gerektiğini unutmayın. Herhangi bir belirtiniz olmasa da hastalık sinsice ilerleyebilir. Bu da hem sizin geleceğiniz hem de sevdikleriniz için risk oluşturabilir.

Kaynaklar:

  1. https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00001116.htm
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4246-hepatitis-b
  3. webmd.com/hepatitis/digestive-diseases-hepatitis-b
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-b/diagnosis-treatment/drc-20366821

TR-COR-0031

 


DEVAMI İÇİN TIKLAYIN