Hepatit B TESTLERİ
Hepatit B teşhisi, doktorunuz veya sağlık kliniğinizden talep edebileceğiniz "hepatit B kan paneli" adında basit kan testi ile konur.
Hepatit B için test yaptırabileceğiniz birçok yer vardır. Test için bir sağlık kliniğindeki pratisyen hekim ya da aile hekiminize başvurabilirsiniz. Doktor medikal geçmişiniz, hepatit B olan insanlarla temasınız ve diğer olası risk faktörleri (ilaç enjeksiyonu ya da dövme için iğne kullanımı gibi) hakkında sorular sorabilir. Daha sonra ise test için kan alır. (1)
Hepatit B kan tahlili için sadece bir kan örneği gereklidir ancak son tanıyı koymak için gerekli üç testi içerir. Bir hastanın hepatit B durumunu tamamen anlamak için üç tahlil sonucunun tamamına ihtiyaç duyulur. Doktorunuz bazen ilk ziyaretinizden sonra hepatit B durumunuzu doğrulamak için altı ay sonra tekrar kanınızı test etmek isteyebilir. Hepatit B ile yakın zamanda enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız virüsün kanınızda saptanması 9 haftaya kadar sürebilir. (2,3)
Hepatit B Paneli Aşağıdaki Üç Testi Kapsar (2,3):
1. Hepatit B Yüzey Antijeni (HBsAg):
"Pozitif" veya "reaktif" bir HBsAg test sonucu kişinin hepatit B virüsü ile enfekte olduğunu gösterir ve bu "akut" veya "kronik" bir enfeksiyon olabilir.
Enfekte kişiler virüsü kanları yoluyla başkalarına geçirebilir.
2. Hepatit B Yüzey Antikoru (HBsAb veya Anti-HBs):
"Pozitif" veya "reaktif" HBsAb (veya anti-HBs) test sonucu kişinin hepatit B aşısına başarıyla tepki gösterdiğine veya akut bir
hepatit B enfeksiyonundan iyileştiğini gösterir. Bu sonuç (negatif bir HBsAg sonucuyla birlikte) gelecekteki bir hepatit B
enfeksiyonuna karşı bağışık (korunmuş) olduğunuzu gösterir.
3. Hepatit B Çekirdek Antikoru (HBcAb veya Anti-HBc):
Bu antikor Hepatit B virüsüne karşı herhangi bir koruma veya bağışıklık sağlamaz. Pozitif veya “reaktif” bir test bir kişinin geçmişte
Hepatit B virüsü ile enfekte olmuş olabileceğini gösterir. Bu test genellikle kan bankaları tarafından kan bağışı taraması için kullanılır;
ancak, tanı koyulması için üç test sonucuna da ihtiyaç duyulur.
Not: Bu sayfadaki bilgiler, kan tahlillerinizi anlamanıza yardımcı olabilir, ancak tahlil sonuçlarınıza göre Hepatit B durumunuzu anlamak için mutlaka doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Not: Bu sayfadaki bilgiler, kan tahlillerinizi anlamanıza yardımcı olabilir, ancak tahlil sonuçlarınıza göre Hepatit B durumunuzu anlamak için mutlaka doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Kaynaklar: